söndag 2 juli 2017

Bubbelteologi


Jag har fått två kommentarer de två senaste dygnen i vilka det har påståtts att jag lever i en bubbla. Som svar på den ena, som kom under texten om media, konstaterade jag att jag, i motsats till mediefolket som dessutom tar betalt för sina alster,  är medveten om att så är fallet. I den andra kommentaren, som kom under texten om svenska Yles propaganda, ställs frågan om min "tro är så svag att den inte klarar av att höra andra åsikter än de innanför din bubbla". Denne anonyme kommentator har tydligen inte läst vad jag skrivit om denna sak så många gånger redan. Nåväl. Vi tar det en gång till: Detta handlar inte om mig, om min tro och om mina värderingar. De håller nog. Men min oro handlar dels om det uppväxande släktet, dels om samhället – och de kristna – i stort. Jag lyssnade igår på en pod från USA där två pastorer diskuterade problemet att evangelikala kristna i USA håller på att bedras och förföras av den massiva hbt-propagandan och att det idag inte längre alls är självklart att kristna förstår varför samkönade äktenskap är fel. Detta är ytterst alarmerande, och något som vi borde ta på största allvar!

Men det var inte detta som denna text skulle handla om. Eller så gör den ändå det, på sitt sätt. Som kristna ska vi leva, som det brukar heta, "i världen men inte av världen". Detta är ett konststycke i sig. Den värld vi lever i är, som Guds ord säger oss, "helt i den ondes våld". Det märker vi speciellt när denna världens furste har någon kampanj på gång, som just nu när alla ska förföras med hbt-ideologin. När alla världens nyttiga idioter (speciellt inom media) ställer upp och drar sitt strå till stacken är det verkligen inte lätt för oss kristna att bevaras vid den sunda läran när vi lever i denna världen. Men det är livsviktigt! Hur gör vi då detta? Hur kan vi bevaras? Svaret är att det handlar om ordet, och om Ordet.

Vi behöver helt enkelt leva i en bubbla där denna världens furste inte kommer åt oss med sina förförelsetoner. Eller, kanske rättare sagt, med jämna mellanrum, tillräckligt ofta och tillräckligt länge, få ta vår tillflykt till en sådan bubbla. Denna bubbla, eller kanske rättare: denna kuvös, heter Guds ord. Vi behöver andas in, leva i och leva av Guds ord. Vi behöver omslutas av Guds ord. Om vi försöker leva i denna fientligt sinnade värld utan Guds ord och Guds ords beskydd runtomkring oss och vårta tankar så kommer vi förr eller senare att förgiftas av världens tankar och synsätt. Vi har redan sett allt för många exempel på hur detta fungerar. Vi har redan sett allt för många som varit kristna och som ännu kanske bär det kristna namnet men som har blivit förförda och bortförda som krigsbyte. Dessa tankar och synsätt som rör sig i världen har nämligen inte sitt ursprung i Gud och hans goda vilja utan i denna världens furste och hans vilja att förföra, slakta och döda.

"Så mycket fastare står nu det profetiska ordet för oss, och ni gör rätt i att hålla er till det som till ett ljus som lyser på en dyster plats tills dagen gryr och morgonstjärnan går upp i era hjärtan." 2 Petr. 1:19.

Dessutom får vi, av aposteln Johannes, en annan bild som blir aktuell i detta sammanhang, och då handlar det om ordet med stort O. Bilden Johannes målar upp för oss (eller är det fråga om något mera handgripligt än om en bild?) talar om att vi som kristna lever I Kristus. Hur kan vi som kristna bevaras i denna onda värld? Jo, om vi lever i Kristus. Så ser vi att vi faktiskt ska leva i en "bubbla" (eller kuvös): I ordet och i Ordet. Annars kommer vi inte att kunna bevaras. Så ser vi att det finns dåliga bubblor, bubblor där vi blir inskränkta och där vårt perspektiv förminskas och blir snedvridet, och så finns det bra bubblor, bubblor där vi får andas frisk, livgivande luft och där vårt tänkande, vårt perspektiv och själva våra liv blir frigjorda och upplyfta så att vi kan tänka Guds tankar. Som kristna ska vi noga akta oss för denna världens giftbubblor, men likaså vara noggranna med att leva i den bubbla, den kuvös, som Gud har gett oss. Gud vare tack för ordet, och framför allt för Ordet!

"Vi vet att vi är av Gud och att hela världen är i den ondes våld. Men vi vet att Guds Son har kommit och gett oss förstånd så att vi känner den Sanne, och vi är i den Sanne, i hans Son Jesus Kristus. Han är den sanne Guden och det eviga livet. Kära barn, var på er vakt mot avgudarna." 1 Joh. 5:19-21

12 kommentarer:

  1. Påstår du att biskopar, präster och församlingsledare inte tar betalt för att försöka upprätthålla den religiösa bubblan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höru, anonym! Hur skulle det vara om du skulle läsa lite noggrannare...

      Radera
    2. Höru, Kristian! Hur skulle det vara om du skulle svara på frågan för en gångs skull?!

      Radera
    3. Anonym 16:48. Frågan är felställd. Jag kunde förstås svara ett enkelt nej. Det har jag nämligen inte påstått här. Men det är kanske inte det du är ute efter?

      Radera
    4. Kristian. Frågan är inte alls felställd. Du avgör inte hur andra ställer frågor.
      Dessutom, jag är inte ute efter nåt. Jag ställde bara en rak fråga. Förvånande nog klarade du av att svara på den. Du brukar ha svårt med sånt.
      Svaret var det väntade mao att biskopar, präster och församlingsledare är bubbelteologins motsvarighet till bubbelmedias journalister då de tar betalt för att sprida sin bubblas propaganda. Församlingsmedlemmarna och de troende är bubblans nyttiga idioter.
      Ser du? Den bubbla du talar dig varm för är precis lika vinklad och skruvad som alla andra bubblor. Jag har inget till övers för bubbelmedia heller, men den är varken bättre eller sämre eller mer sann eller mer falsk än den religiösa bubblan.
      Sist och slutligen är det väl så att vi alla lever i vår egen bubbla. Sedan väljer vi själv vilken vi vill vistas i. Följden blir förstås att vi människor har svårt att kommunicera med de i andra bubblor än den egna. Därav det allt hårdare debattklimatet i samhället.

      Radera
    5. Anonym 10:46. Tack för att du så tydligt visade varför man inte bör svara på fel ställda frågor!

      Radera
    6. Kristian. Frågan är korrekt ställd, men du är för blind och insnöad för att kunna se det.

      Radera
    7. Anonym 11:14. Du ställde frågan fel, och när jag svarade på den trodde du att du fick svar på den fråga du egentligen borde ha ställt men som du (av någon orsak som jag inte ids spekulera i) inte hade ställt. Ser du, jag talade inte i denna text alls om präster och församlingsledare. Därför kan man inte fråga om jag "påstår" någonting angående dem. Så nej, det påstår jag alltså inte. Men inte för att jag inte har en åsikt i frågan (en åsikt du skulle vara överraska över, tror jag) utan för att jag helt enkelt inte alls var inne på ämnet! Men detta insåg du inte, utan du fortsatte med att spekulera i det som du trodde att mitt svar betydde - och som var baserat på din felaktiga förinställning. Förstår du nu varför jag inte ville svara på din fråga? Och varför jag inte borde ha gjort det.

      Radera
    8. Kristian. Att det ska vara så svårt.
      Du skriver: "Som kristna ska vi noga akta oss för denna världens giftbubblor, men likaså vara noggranna med att leva i den bubbla, den kuvös, som Gud har gett oss."
      Du talar dig alltså varm för den religiösa bubblan samtidigt som du varnar för mediebubblan, delvis pga mediefolket tar betalt för att producera dess propaganda. Nå, de religiösa ledarna tar likväl betalt för att häva ur sig sin propaganda, så vari ligger skillnaden? På vilka grunder är den ena bubblan att föredra istället för den andra?
      Ditt svar är naturligtvis ordet. Men problemet är ju att ordet inte är något annat än propaganda det också, propaganda som orsakar och orsakat oerhört stort lidande.
      Du kommer förstås igen dragandes med att jag "inte läser rätt" eller har "felaktig förinställning". Men ser du, förinställningen behöver inte alls vara felaktig. Tänk om din är det?

      Radera
    9. Ja, att det ska vara så svårt. Som jag ser det är det nog en av de två i denna replikväxling som är blind och insnöad, men det är inte Kristian.

      Radera
  2. Tack för en viktigt text igen!

    SvaraRadera