tisdag 15 september 2015

Historien om FRB


Signaturen "Preben" ställde en mycket bra fråga på ot.fi. "Alla länder i Europa har skulder på just under eller långt över 100% av BNP. Varifrån kommer alla dessa biljoner? Finns det outtömliga källor att ösa dessa lånepengar ur?"

Är det någon annan som har funderat på samma sak? Nu ska jag berätta en historia. En sann historia - som samtidigt kan vara en av de värsta skräckhistorierna du någonsin har hört. Vi kan kalla den "FRB". Låter det inte lite småkusligt? Om du inte tycker det ska du läsa min historia. Efter det tycker du nog det, misstänker jag.

När jag var liten och var med min pappa till banken och tömde min spargris trodde jag att banken satte mina pengar i sitt kassavalv och hade dem där, och om jag ville ta ut dem igen var det bara att gå dit och hämta dem igen. Då skulle jag få tillbaka exakt samma pengar jag hade lämnat in. Men nej, denna villfarelse tog pappa mig ur med en gång. "Banken lånar ut dina pengar, de har dem inte i kassavalvet." Det här var ju en stor chock för mig - det var nästan så att jag vände i dörren när jag fick höra det. Lånar banken ut MINA pengar? Nå, jag satte in dem ändå, och ganska snart förstod jag att banken givetvis måste låna ut pengarna. Så då visste jag hur detta med bankverksamheten fungerar. Trodde jag. Liksom de allra flesta andra. Det är inte alls länge sen jag fick reda på hur det VERKLIGEN fungerar. Och det är nu det blir skrämmande.

Banksystemet i Finland, och i resten av västvärlden, fungerar enligt systemet med "Fractional Reserve". (Därav förkortningen FRB. "Fractional Reserve Banking", alltså.) Detta innebär att banken måste deponera en vissa andel ("fraction") av de medel som deponeras i banken hos en centralbank som en reserv. Resten av pengarna får banken låna ut. Detta gäller på ALLA deponeringar. Observera detta ord: ALLA. Låt oss ta ett tankeexperiment, och anta att procenten som banken måste hålla i reserv är 10. Jag sätter så in 100 euro på banken. Av dessa 100 euro deponerar banken så 10 euro hos centralbanken. De resterande 90 eurona får banken låna ut åt Kalle. Kalle sätter in dessa pengar på sitt konto, och av dessa 90 euro sätter banken in 9 euro som reserv i centralbanken. De resterande 81 eurona får banken låna ut. Denna gång åt Ville. Han gör samma sak, och av dessa 81 euro sätter banken in 8,10 på centralbanken som reserv och resten får banken låna ut. Och så fortsätter det tills hela summan har "reserverats" hos centralbanken. Men då har banken hunnit låna ut mina pengar (nästan) tio gånger! Inser du vad som händer här? Jo, banken får, tack vare detta system med FRB, skapa pengar. Av luft.

Bankreglerna i Finland kräver inte att banken håller 10% av de deponerade medlen som reserv, utan kravet idag är 1%. En euro av 100, alltså. I teorin kan alltså banken låna ut mina pengar (nästan) 100 gånger. Nu utnyttjas detta knappast till fullo, och knappast någon kan med säkerhet veta hur långt bankerna idag tänjer de depositioner de får ta emot. Men för enkelhetens skull kan vi räkna med att det görs tio gånger pengarna. (I verkligheten torde siffran vara betydligt större, men vi tar det på säkra sidan.) Nå, med denna försiktiga beräkning innebär det att om ditt kontoutdrag visar, låt oss säga, 2500 euro har banken endast 250 euro i reda pengar av det du har på ditt konto. Resten är luft. Likväl kan du, givetvis, i teorin lyfta den summa från ditt konto som kontoutdraget visar. Också i praktiken - förutsatt att inte alla andra vill lyfta det de har på sitt konto samtidigt. För då blir det problem. Verkligt stora problem. Helt enkelt för att alla dessa pengar inte finns.

Vårt bank- och pengasystem bygger på förtroende. Vi räknar med att siffrorna på vårt kontoutdrag kan bytas i olika varor och tjänster. Vi räknar också med att vi kan lyfta hela beloppet vi har på vårt konto när vi så önskar. Hela vårt finansiella system bygger på förtroende - och på vissheten om att alla inte kommer att vilja lyfta ut sina pengar från sina konton samtidigt. Siffror som bygger på luft går att flytta hur mycket som helst, och det är det vi håller på med idag när vi köper och säljer med kort och med pengar som inte syns annat än som siffror på ett papper eller på en dataskärm.

Har du funderat på varför t.ex. Grekland införde en uttagsgräns på bankkontona när deras ekonomiska kris blev akut i våras? Trodde du att det berodde på att bankerna hade dåligt med pengar? Om du gjorde det har du helt rätt. Men sanningen är att inga banker har mera pengar än vad de grekiska bankerna hade då. Inte de finländska, och inte de tyska. Inte de svenska heller. Problemet i Grekland då var att förtroendet försvann. Alla rusade till banken för att ta ut sina pengar, och då gick det hål på bubblan och luften visade sig vara, just det, luft.

Hela vårt banksystem är ett gigantiskt pyramidspel. Lagligt och godkänt av myndigheterna, men likafullt ett pyramidspel. Och som alla andra pyramidspel kommer även detta pyramidspel att krascha. Förr eller senare. Kanske redan i morgon, kanske nästa vecka, kanske om ett år eller om tio. Men det som är luft ÄR luft, och luft köper inga potatisar.

Om du går till banken idag och säger att du vill ta ut en större summa pengar går det nog bra. För att du är den ende som gör det. Eller en av få, åtminstone. Men tänk om alla finländare, alla 5,2 miljoner, skulle bestämma sigför att ta ut, låt oss säga, 1000 euro. Det skulle innebära att det från bankkontona skulle försvinna 5,2 miljarder euro. Det är en stor summa, men inte en oöverkomlig summa. Men problemet är alltså att 90% - eller mera - av det som finns på våra bankkonton är luft. Dessa pengar finns alltså inte annat än på pappret. När jag tar ut 1000 euro måste banken alltså lösgöra sig från krediter för det tiodubbla (eller mera). Så om vi finländare alla vill lyfta 1000 euro innebär det att våra banker måste lösgöra sig från krediter på hela 52 miljarder euro. Eller mera om reserven är mindre än 10%, vilket man alltså med fog kan anta. (520 miljarder ifall bankerna skulle ha utnyttjat systemet till fullo och endast haft 1% i reserv.) Men redan 52 miljarder är en sådan summa att det skulle leda till en fullständig härdsmälta i hela vårt banksystem. En härdsmälta som skulle sprida sig som en löpeld till övriga euroländer och långt vidare än så. För allt sitter ihop i den idag globala ekonomin.

Detta var alltså historien om FRB. Den är ganska hemsk, tycker åtminstone jag. Detta var också svaret på hur alla länder kan ha så stor lån som de har. Största delen av krediterna är luft, och pengarna finns bara på pappret. Också där bygger hela systemet på  förtroende. Ett förtroende som håller på att naggas i kanterna riktigt ordentligt. När detta luftslott imploderar talar vi om en skräckhistoria olik något någon av oss ens kan börja föreställa oss.

Situationen på Cypern eller i Grekland är alltså ingen omöjlighet här heller. Därför kan det vara bra att ha en del kontanter hemma. För säkerhets skull. Jag ids inte säga mera, men jag tror nog att du förstår vad jag rekommenderar utan att jag säger det rakt ut. Jag menar, om inte annat så för säkerhets skull. 

Om du har facebook och tyckte att detta var något som också andra borde läsa är det fritt fram att dela eller länka. Jag anser att detta är något som alla borde känna till. Det är därför jag skrev ihop denna lilla historia. 

9 kommentarer:

  1. Här några videor som åskådliggör detta ganska bra, i fem delar med svensk text !
    https://www.youtube.com/watch?v=60syRrYTiC8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken! Jag hittade inte den femte delen med svensk text, men jag tror att jag hängde med ändå. Videorna var mycket tydliga och bra. (De utgick från en lite annan utgångspunkt än jag gör i texten ovan, men de säger i sak precis det samma.)

      Radera
    2. Min mening var att komplettera din text eftersom jag sett dessa videor tidigare och saknade endel punkter :) Här finns nog femte delen : https://www.youtube.com/watch?v=MJecLyqRlJ0

      Radera
    3. Erik. Ja, videorna var ett bra komplement. Så alla som har en knapp timme "extra" tid - se dem gärna!

      Radera
  2. Tack för denna din text Kristian! Den fick mig att nysta vidare på temat och tänka på ett sannolikt framtidsscenario (sedan det nuvarande systemet har havererat): de fysiska pengarna försvinner och görs till luft i sin helhet. Sedan existerar de bara i den virtuella världen och lagras på datorer i olika former, inte minst på mikrochips i människohänder och -pannor.

    Utvecklingen är mycket logisk och går mot ett bekvämt håll; man slipper ju hålla reda på plånboken och kreditkort. Men samtidigt visar ju Bibeln sin aktualitet och tillförlitlighet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Utvecklingen är logisk. Ja. Och jag tror att det går precis som du funderar. Detta kan i och för sig ske redan utan att det nuvarande systemet havererar - kontanterna försvinner redan nu i snabb takt. På vissa håll går det inte ens längre att betala med fysiska pengar.

      Radera
    2. Låt oss förbli fysiska men inte vara rädd för giljotinen.(Jouko Piho profetioita 4)

      Radera
    3. Medger att J P profetioita 4 är en märklig sallad. Hoppas ni hittar de friska bladen...

      Radera
  3. Och vem är vi som älskar systemet, kulturen redskapen, energin och tingen som gör det möjligt för antikrist att öva utpressning. f¨ågar Urlik tros ten lins gagerholm

    SvaraRadera