lördag 23 maj 2015

Den nya fascismen




Jag håller som bäst på att se TV-serien "V". Tyvärr inte den ursprungliga versionen från 1984 (även om jag har den på VHS), utan "re-maken" från 2009. Det går förstås att se denna serie som ren sci-fi, men då missar man själva huvudpoängen. Serien handlar egentligen om och beskriver motståndsrörelsen och motståndsrörelsens väsen. Som sci-fi skulle serien vara rent av dålig (ödlor som vill invadera jorden!), men om man ser den som en studie i motståndsrörelsens dynamik blir den väldigt intressant. Kenneth Johnson, som skrev manuset till versionen från 1984, inspirerades av nazismens uppgång och fall, och ursprungligen var inte tanken att serien skulle handla om utomjordingar, utan om hur USA invaderas av ett annat land och förvandlas till en fascistisk diktatur.

Själva tanken på att USA blir en fascistisk diktatur efter att ha invaderats är intressant, men det som Johnson - och de flesta andra - missar är att det fascistiska hotet sannerligen inte kommer utifrån (i formen av en invaderande makt), utan inifrån. Det behövs helt enkelt inte någon invaderande makt för att ett samhälle ska bli fascistiskt eller t.o.m. förvandlas till en fascistisk diktatur. Inte heller är det de (synnerligen marginella) fascistiska och/eller nynazistiska partier som idag finns här och var som är det stora hotet. (Även om dessa givetvis inte ska tas lätt på - vilket inte heller idag görs.) Nej, det fascistiska hotet kommer nog på annat sätt och i andra former.

För att försåt varifrån hotet kommer behöver vi se på vad fascismen egentligen är - och vad den inte är. Fascism handlar inte primärt om extrem högerpolitik. Lika gärna kan det vara fråga om extrem vänsterpolitik. Därför är risken stor att man helt missar fascismen ifall man bara bevakar extremhögern. Fascism handlar inte heller primärt om jude- eller annan rasistiskt motiverad förföljelse. T.ex. Hitler använde sig av judarna och judehatet för att förena de egna leden, och som sådant fungerade det. Dagens fascism behöver, för att bli en verkligt engagerande folkrörelse, ett liknande, påhittat, hot för att samla leden, men det behöver inte vara judarna. Det kan vara vad som helst. Så om vi bara bevakar judehatet (vilket vi givetvis ska göra!) så är risken också stor att vi missar dagens framväxande fascism. Vilken grupp som helst duger så länge man kan förena massorna i hatet mot denna grupp.

Nå, nu har vi behandlat vad fascismen INTE är. Vad ÄR den då? Vad handlar fascismen ytterst om? Fascismen handlar ytterst om tvång. Om likriktning, totalitarism, kontroll och förföljelse av allt och alla som motsätter sig fascismens maktanspråk och tolkningsföreträde. Dessa må sedan vara liberaler eller konservativa. Blåa, röda eller gröna. Men den gemensamma nämnaren för de som uppfattas som ett hot är att de tänker själva och också låter andra veta vad de anser.

Kenneth Johnson valde, som de flesta andra amerikaner garanterat också skulle ha gjort, att fokusera på ett utifrån kommande fascistiskt hot. Jag vill hävda att själva tanken att hotet skulle komma inifrån är främmande - kanske framför allt för amerikaner som fortfarande gärna vill se USA som "the land of the free". Det samma gäller givetvis också för oss. Man blir så oerhört lätt blind för inifrån kommande hot. Men i efterdyningarna av 9/11 har vi sett att USA, och även andra länder, egentligen väldigt lätt får fascistiska drag. Alltså när man ser på vad fascismen egentligen är.  

I den senaste texten lät jag förstå vart jag vill komma med detta. Vad som är dagens "larmande hop" och den nya fascismen. (I dag inte ännu fullt ut, men risken är stor att vi kommer dit om vi inte inser hotet och tar det på allvar!) Dagens fascistsymbol är INTE svastikan, utan dagens (och morgondagens) flagga/symbol kommer i alla regnbågens färger.

Fallet Ekenäs högstadium visar vart vi är på väg. De som inte håller med ska förstå att hålla tyst och rätta sig i det led som majoriteten (av de larmande) ställer upp. Den oheliga alliansen mellan HBT-vurmarna och media gör att den som obstruerar och vågar vara av annan åsikt får löpa gatlopp i media. Detta gatlopp gör att de flesta (som har ett jobb att vara rädda om) böjer sig och börjar spela med. Eller, som sagt, åtminstone förstår att vara tysta. Den som känner den europeiska 1900-talshistorien inser att denna mekanism var framträdande i Tyskland på 30- och 40-talen. De som visste vad som pågick var tysta. För att de tvingades vara det.

Inse nu vart vi är på väg! Exemplet Ekenäs högstadium är, i alla sin relativa oskyldighet, dessutom kusligt profetiskt. Skolans hejarklack skulle ha militärtema, men för att det inte skulle bli för "allvarligt" ville man lätta upp det genom att använda regnbågsflaggan. Jag kan, om jag tvingar mig att förstå hur majoriteten av dagens finlandssvenskar ser på regnbågsflaggan och vad den påstås stå för, förstå hur man tänker här. Men när jag slutar tvinga mig att förstå detta halkar jag tillbaka in i verkligheten och vad denna flagga idag står för - alltså åsiktsförtryck, likriktning och hat mot oliktänkare. Kombinera sedan detta med militärtemat och jag tror att du förstår varför jag känner kalla kårar längs ryggen när jag läser dessa nyheter. Samt varför jag idag mera och mera har kommit att bekänna mig till den politiska liberalismen.

46 kommentarer:

  1. Nu har du bra beskrivit något jag skulla kunna kalla "Fascism för dummies". Fast det är fortfarande något som saknas?

    Aj jo, kanske att fascismen i praktiken är väldigt ombestridd som ord, och att fascismen i praktiken aldrig egentligen fungerat helt enligt dess ideal. Citerar Robert O. Paxton :

    "...en form av politiskt beteende som markeras av en besatthet med samhällets förfall, förnedring eller förföljelse och av en kompenserande dyrkan av enhet, energi och renhet, i vilket ett massbaserat parti av hängivna militanta nationalister som arbetar i ett olustigt men effektivt samarbete med traditionella eliter överger demokratiska friheter och eftersträvar sina mål av intern rensning och extern expansion med våld och utan etiska och lagliga begränsningar". (Angående vad fascismen kan ses som.)

    (Paxton, Robert O.: "The Anatomy of Fascism", 2004)

    Även Carl Grimberg, historiker från vårt västra grannland har uttalat sig om fascism: "Systemet var auktoritärt: makten utgick från ledaren och fortplantade sig ner genom det fascistiska partiets leder. Systemet var likaledes totalitärt: staten inskränkte sig inte till att leda förvaltningen utan ville även behärska andra områden, som organisationslivet, barnuppfostran, kulturlivet och så vidare..."

    (Carl Grimberg, "Världhistoria" 14e bandet.)

    Nu kanske vi börjar se olikheten i den väldigt vinklade fascistisk bild du just lade upp. Du drog paralleller med det militanta tema som E.H (Läs Ekenäs Högstadium) först ville dra upp, men som sedan kritiserades p.g.a. det instabila politiska läge vi ligger i idag. Som motreaktion kom regnbågen, en symbol som är i all ära, en total motsatt reaktion till vad vi kallar för fascismen.

    Militanta teman med all dess symbolik, tillsammans med de gamla fascistiska dragen, så har du lyft fram fel sida som fascistisk. Jag förnimmer mig förföljelser idag av de regnbågens stolta bärare, sedan åminnes hatade och avskydda. De "andra".

    Vi kan åkalla det fina exemplet Tyskland för 75 år sedan. Då skulle landet rensas från en exakt koncentrerad skara, som du nu lyfter fram som fascistiska. I fascismen lyfts det fram en rätt ledare för staten, och i vårt fall är ledaren du, fastän du lyfter fram ledaren som en åtskild folkgrupp. Läs icke-normala i din text Kristian.

    Mer exempel följer, än idag det är rakt ut sagt ännu olagligt och straffbart att vara av "avvikande sort" när det kommer till regnbågen. Läs om straff och lagar på kontinenten Afrika. Ironiskt nog drar du fram ett härligt fall av tolkningsföreträde, och målar om regnbågen till en enda färg, styrt av en istället för alla.

    Flaggan representerar mångfald genom färgerna. Vi har alla en egen färg, men så ofta återkommande som i detta fall, blir den målad om till en enda färg, och de kalla kårar du skriver om i slutet, är något som i vardagsspråk kan kallas för homofobi.

    Även en demokrati hamnar i krig och blir tvungen att dra på sig det kamoflerade mönstret. Det gör inte om demokratin till en fascistisk stat.

    Fascismen hyser en positiv eller sanktionerande syn på våld som medel att uppnå målet - Regnbågen förespråkar kärlek och förståelse, jag skulle våga mig påstå att det är raka motsatsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jonas Näse, fantastiskt bra inlägg! När jag läste den här definitionen på fascism så kom jag nog att tänka på en helt annan grupp människor än de hbt-vänliga:
      "Systemet var auktoritärt: makten utgick från ledaren och fortplantade sig ner genom det fascistiska partiets leder. Systemet var likaledes totalitärt: staten inskränkte sig inte till att leda förvaltningen utan ville även behärska andra områden, som organisationslivet, barnuppfostran, kulturlivet och så vidare..."

      Som en direkt beskrivning av kyrkans roll i forna tider!


      Radera
    2. Johan. Först: Tack för att du skriver under namn. Sedan: Finns det någon annan sorts fascism än sådan som är för ”dummies”? Jag menar, fascism tar sig uttryck i att mer eller mindre blint, utan att tänka själv, följa efter. Själva ordet ”fascism” ropar ju efter ”dummies”, som jag ser det.

      Så har du helt rätt. Det finns otaliga definitioner på fascism, och också själva ordet är omstritt. Med det sagt får jag konstatera att de två citat du anför knappelunda beskriver alla aspekter av fenomenet. Men mycket av vad både Paxton och Grimberg säger kan jag givetvis hålla med om. Det jag försökte visa på var emellertid att totalitarism i sig inte kräver eller förutsätter en ledare eller toppstyrning. Totalitarismen kan sitta också i själva systemet eller i det tankegods som dominerar en kontext.

      Du hävdar, i motsats till vad jag gör, att regnbågen står för motsatsen till fascism. Nå, där har vi alltså helt olika åsikter. Mera om detta nedan.

      Sedan har det flutit mycket vatten under de ideologiska broarna på 75 år. De frontlinjer som gällde i Tyskland anno dazumal gäller inte längre. Polerna har skiftat. Om du inte ser det kan jag knappast hjälpa dig, men jag tror nog att vi är ganska många som har insett det. Och flera blir vi hela tiden när exemplen mångfaldigas. Sedan talar jag på inget ställe i min text om Afrika. Jag koncentrerar mig på situationen här. Inte i Afrika, inte i Ryssland utan HÄR. Med detta sagt vill jag givetvis inflika att situationen på många andra håll i världen inte heller är optimal. På många platser långt därifrån.

      Sedan borde du kanske läsa lite noggrannare. Mina kalla kårar har inget med någon homofobi att göra eftersom detta inte alls handlar om de homosexuella som sådana. Det jag lyfter fram och varnar för är inte de homosexuella (vilket jag aldrig har gjort), inte homosexualiteten i sig (inte denna gång), utan de krafter som vill likrikta, tvinga och tysta ner alla som vågar vara av annan åsikt. Som vågar hävda att äktenskapet, t.ex., är något som aldrig kan bli något annat än ett förbund mellan en man och en kvinna. Observera både antalet och de olika könen!

      Till sist skriver du att ”regnbågen förespråkar kärlek och förståelse” och att detta är raka motsatsen till fascism (som ”hyser en positiv syn...på våld som medel att uppnå målet”). Upprinnelsen till denna text var en situation när denna ”kärlek och förståelse” mötte människor som inte delade dessa regnbågstankar. Då vissnade nog kärleken och förståelsen försvann. Regnbågen visade sin sanna natur, om vi så vill. Jag hör stöveltramp, och det är detta stöveltramp jag skriver om och varnar för. Se, våldet kan komma i en något mera subtil form också. Åtminstone till en början.

      Radera
    3. Angående att jag skriver under med mitt namn är först och främst för att ärlighet är A & O, och man kan aldrig vara fullt ut ärlig utan att visa sitt snygga fejs på samma gång. Dock uppfattar jag det ganska ironiskt att du ändock inte ens kunde mitt namn fastän du tackade för det. :)

      Situationerna i Afrika, Ryssland och överallt annanstans i världen är nog sorgliga att se på, och du talar om situationen här. Ja, du har rätt i att vi bör hålla oss till vårt fosterland, men fortsättningsvis så om vi fortsätter med dylik propaganda, att dra paralleller med ett illa omtyckt ideal och ett budskap om förståelse och medmänsklighet, då kommer snart dessa förföljelser börja ta plats här också, och vi kan börja prata om fallena Afrika, Ryssland, Finland osv..

      Angående homofobis kanske jag borde använt uttrycket HBTIQ-fobi, för det krävs ingen skicklig debattör för att förstå mellan raderna att du skylle rpå "krafter", för att uttrycka din känsla av förtryck. Den demokrati vi lever i har tydligt och fint talat: Vi väljer att tillåta samkönade äktenskap, och alla som röstade har sagt sitt, och ifall du inte gav din åsikt i vår demokratin angående den frågan, så har du ingen anledning att känna dig förtryckt, utan får bara skylla dig själv för att du itne ropade då ditt namn gavs tid.

      Likaså ditt förakt inför regnbågen, alla älskar färger, det ger oss mer att se på, och likaså gäller kärleken. Kärlek är inte förtryck, men fortfarande sprider du förtryck genom din "kärlek".

      Demokratin ger oss uttrycksfrihet, eleverna ville gärna ha sin regnbåge och lärarna gav sin åsikt. Som motreaktio gav omvärlden sin åsikt till lärarnas åsikt och en snabb argumentation/diskussion uppståd med tesen "Eleverna bör ej vifta med regnbågsflaggor på stafettkarnevalen.".
      Du motsätter dig alltså indirekt den fria demokratins uttrycksfrihet genom korta texter om ett inbillat "förtryck" mot de som inte vann i valet och kvalet angående dessa frågor om grundläggande mänskliga rättigheter.

      Det är hemskt att säga det, men rakt ut sagt så återkommer du med texter om förtryckaren som känner sig förtryckt. Det gamla österbottniska uttrycket "Roko ha som int kan dzee si!" (Dålig den människa som ej kan ändra sig) har nog helt glömts bort och gömts undan känns det som.

      Radera
    4. Jonas, jag håller med om precis allt vad du skriver!
      Jag har gått och funderat på att försöka skriva ett inlägg med samma andemening, men skulle inte ha lyckats få fram det lika bra.

      Radera
    5. Jonas. Ursäkta namnschabblet. Men så kan det gå i hastigheten. Jag förstår inte riktigt vad du försöker säga i stycke två i din kommentar. Förklara gärna!

      Sedan har jag visst både röstat, och varnat. Och kampen för äktenskapet fortsätter! Det kommer ett nytt medborgarinitiativ som ger Sipilä & Co chans att göra om det som blev fel. Men nu är det inte det demokratiska förfaringssättet jag lyfter fram och kritiserar. Det är det som sker på sidan om och bakom det samma. Framför allt på dagens agora, alltså i media. Jag förstår att du inte vill eller ens kan se det som är på gång, men vi är många som ser det. Och som förfasas av vad vi ser.

      Radera
    6. I stycke två vill jag påpeka att även om ditt budskap är fredligt till sinnes, så finns det människor likasinnade men som gärna går en våldsam väg till mötes för att åstadkomma en botegörelse med dessa "annorlunda" medmänniskor. Ironiskt nog med fascismens tillvägagångssätt på tal. D.v.s. även om vi i Finland nu har det relativt bra ställt, och det har blivit bättre, så finns det en risk för tillbakagång. Bara i Ryssland, där det funnits förföljelser hur länge som helst, och den 6:e prideparaden i rad i Moskva blivit förbjuden, så ser vi hur det går när fritänkandet inte får ta sin plats. Det ska kallas för en demokrati men så är nog inte fallit när de som öppet vågar visa sig själva blir jagade och misshandlade, ibland brutalt mördade p.g.a. att de var sig själva. Jag fruktar att vi inte är långt ifrån det samma här i Finland om vi fortsätter kalla en fri, godartad rörelse för "fascistisk".

      Det nya medborgarinitiativet är ju bara ännu ett tecken på demokratin, missnöje finns och du får all rätt att visa det, men i och med att vi får rösta, berätta vår åsikt via det så kommer vi också fram till en överenskommelse, i vårat fall nu att du får gifta dig med den man eller kvinna du är förälskad i, oavsett kön. Varför ska köttet på människan få avgöra det själen inuti hjärtat på samma människa förälskat sig? Vi talar inte om demokratins sidovägar eller bakom demokratins kulisser, Satan kan inte rösta. Denna demokratiska röstning bygger på medmänsklighet och kärlek, något som motsätter sig alla budskap om Satan jag hittils hört, även om denna form av argumentering känns absurd. Jag förfasar inget, jag bara njuter med de människor som äntligen får bli medborgare i ett samhälle som äntligen åtar sig en riktning mot äkta jämlikhet.

      Radera
    7. Jonas. Jag tror faktiskt inte att du behöver vara orolig. Utvecklingen i väst (Finland inberäknat) går bara åt ett håll i denna sak. Många som är involverade i denna "rörelse" må se och uppleva den som "godartad", och många är säkert också ärliga i detta. MEN. Här finns en stor, mörk baksida. Och det är den jag talar om.

      Sedan måste jag bara få påpeka, ännu en gång, att ordet "jämlikhet" här bara handlar om bondfångeri. Om att sätta en tilltalande etikett på något som är något annat. Och därmed lura människorna.

      Radera
  2. Ingen nekar dig Kristian rätten att på din blogg eller i något annat medium lufta dina åsikter. Dina åsikter förtrycks inte. Alla kanske inte håller med om dina åsikter, men ingen påstår att det inte är din rätt att ha dem eller offentliggöra dem.
    Ingen kräver eller tvingar dig Kristian att du ska göra/tycka/vara som alla andra. Däremot ordnas val där du Kristian kan avge din röst på samma sätt som alla andra. Om du sedan skulle råka tillhöra "den förlorande sidan" så har ingen påtvingat dig något.
    Hat mot oliktänkare är en kraftig formulering. Hat kan ta sig många uttryck, men sedan när har t.ex. en kristen bränts på bål för att hen tycker annorlunda än regnbågsfolket?
    Att du ser regnbågsflaggan som en symbol för "åsiktsförtryck, likriktning och hat mot oliktänkare" är ungefär lika träffande som om man skulle se korset (symbolen för kristendomen) som en symbol för glorifiering av tortyr och mord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt i prick!

      Radera
    2. Anonym 16:52. Nej du, den gubben gick inte! :) Det här handlar inte om mig. Det här handlar om vad som är på gång i samhället i stort och som nu fick ett uttryck i det som hände i Ekenäs. Jag citerar än en gång signaturen "Läraren" från svenska.yle.fi: "Skolans elevkår är naturligtvis inte alls enig. Det är elevkårens styrelse som formellt är enig. De som är av annan åsikt vet att det är bäst att vara tyst." Lägg därtill det gatlopp skolans lärarkår tvingades löpa efter deras korrekta och välmotiverade beslut.

      Sedan är det givetvis en annan sak, om du vill diskutera min person, att jag inte behöver vara lika rädd att uttrycka avvikande åsikt eftersom jag inte behöver vara rädd för att förlora mitt jobb eller att mina barn ska bli mobbade i skolan på grund av dessa avvikande åsikter. Alla har det inte lika bra ställt - och väljer därför att tiga. Därtill tvingade.

      Radera
    3. Kristian. Avsikten var inte att lyfta fram dig eller att diskutera din person (beklagar om du uppfattade det så), utan min poäng var att påtala att de farhågor du lyfter fram i inlägget (åsiktsförtryck, likriktning osv) inte är förankrade i verkligheten. Använde "bara" dig som exempel, men hade lika gärna kunnat använda vilken annan samhällsmedborgare som helst som exempel.
      Poängen är dock den samma: alla har fortfarande rätt till sin åsikt och majoriteten avgör i demokratiska val (typ vi har de politiker vi förtjänar).
      Till slut vill jag bara säga att jag också föredrar den ursprungliga versionen av "V". Kul att du också gillar serien, sedär vi har något gemensamt! :)

      Radera
    4. Anonym 22:27. Givetvis hoppas jag att jag har fel. Ingen skulle bli gladare än jag om så var fallet! :) Men vittnesbörden från andra länder om vad som har hänt efter att man infört samkönade äktenskap visar att om utvecklingen här går i samma banor så är risken stor att jag har rätt. Tendenserna finns redan, och det var det jag ville lyfta fram.

      Jag har ännu inte hunnit se så många avsnitt av den nya serien, men den har nog sina fördelar den också. Men, gammalmodig som jag är, har jag svårt att tro att den på något sätt ska klra av att nå upp till den ursprungliga versionen. Jag kan inte sätta fingret på vad det är med den. Kanske är det att den känns mera äkta. Inte så tillrättalagd.

      Radera
  3. Vill bara kommentera kort Kristian att nu sysslar du just med sådant som du brukar kritisera här på din egen blogg, att man ändrar ords betydelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Det jag brukr kritisera är att man använder ord på fel sätt. Att man sätter in en annan betydelse i ordet än det har. Det jag gör här är att (försöka) visa hur regnbågsrörelsen har blivit den nya fascismen. Jag tror att vi, alla som har diskuterat, har varit ense om att fascism i sig inte är något entydigt fenomen och att ordet i olika tider har stått för olika saker. Jag försöker motivera varför man kan använda det också i detta sammanhang.

      Radera
    2. Fascism har i alla tider handlat om att folk inte får vara det ena eller andra, romer, homosexuella, judar, oliktänkande utan att alla t.ex borde vara arier, vita. Regnbågsrörelsen handlar om det rakt motsatta. Att ge människor rätten att vara den de är (med den de vill). Anfall är bästa försvar sägs det, men tycker nog du skjuter dig själv i foten här Kristian.

      Radera
    3. Anonym 17:36. Jag kan givetvis inte kräva att du ska se vad som håller på att hända. Men det finns klara tecken som visar att pendeln så att säga håller på att svänga åt andra hållet. Den som inte accepterar och stöder den rörelse som nu är på gång blir klämd åt och jagad i media. Det är första steget. Snart får sådan männisor börja vara rädd att mista sina jobb. Sedan... Jag hoppas givetvis att jag har fel, men jag fruktar det värsta.

      Radera
    4. Var och en skall ha rätt till sin egen åsikt, åsiktfrihet ja, liberal i dess sanna bemärksle, jag och mitt, men hur långt kan man gå? Skall man få säga vad som helst utan att ta andra i beaktande? Jag återkommer till temat att både du Kristian och "liberala" pratar er själv i påsen, du förespråkar någon sorts liberalekonomsik-värdekonservativ linje i stil med USA:s republikaner som INTE står för liberalism i den bemärkelsen att alla har rätt att vara sig själva likaledes står "liberala" (läs socialliberala, VF/gröna mf.) för liberala värderingar sålänge det inte är i konflikt med den egan agendan, man kan alltså gott och väl införa förbud för saker man itne tycker om.

      Det är alltid massan som styr nuförtiden, det är så demokrati fungerar, vi har ingen diktator eller monark som enväldigt styr och ställer, det är den allmänna opinionen som mer eller mindre definierar vad som är rätt och vad som är fel och detta märks ju speciellt i värdefrågor eftersom det är betydligt lättare att ha en åsikt gällande om homosexuella skall få gifta sig eller inte jämfört med vilken typ av ekonomisk linje vi skall ha för att "alla" skall må bra.

      Förstår du inte att pendeln har svängt för "länge" sedan, människans värderingar har ändrat med tiden och jag förstår inte hur man kan vara så naiv att tro att människans värderingar skulle vara något statiskt, t.o.m. kristna har ändrat värderingar med tiden fastän alla utgår från bibeln (och nu kan du skriva att dom har fel, dom är syndare, dom vet inte bättre, och att din tolkning är den rätta, och att man inte kan tolka bibeln osv osv).

      Och ja, folk som inte håller med öppet kommer antagligen att mista sina jobb eftersom vi utgår från att är man homosexuell så skall man få vara homosexuell, att om man värderar människor enligt vad dom sysslar med i sängkammaren så är det inte nödvändigtvis så att man klarar av att samarbeta med dem, det är ju inget nytt med dethär, samma sak gäller ju rasism, nu kan du tycka att rasism och homosexuellas rättigheter inte har någon som helst gemensam nämnare och det förklarar saken i ett nötskal. Att sätta en stämpel "du duger inte som du är" utifrån vad och vem man är.

      Radera
    5. Markus. Sann liberalism, innebär inte det att man ger människan rätt att själv välja sina värderingar? Jag menar, om du är liberal med vägrar att låta en människa ha vissa åsikter - då är du inte längre liberal, utan något annat!

      Sedan har du nog fått detta du skriver i sista stycket en aning fel. Om någon vägrar samarbate med en annan människa i ett civilt arbete, ja, då är det nog fog för uppsägning. Ja. MEN. Det här handlar om ÅSIKTER. När vi har en situation där en människa riskerar att mista sitt jobb för att hon engagerar sig politiskt i en viss fråga - då är det något helt annat. Då talar vi om likriktning, tvång och ofrihet. Om fascism.

      Radera
    6. Kristian, du har själv sagt här på bloggen att du aldrig skulle kunna anställa någon som lever i ett samkönat förhållande. Och då talar vi alltså om ett civilt arbete som verkligen inte objektivt sett borde påverkas av någons sängkammare. Vad gör det dig i så fall? Fascist?

      Radera
    7. Anonym 17:27. Det gör mig inte till någon fascist, utan till en företagare som har rätt att anställa vem jag vill. Det jag skrev, då när det bagav sig, är inte jämförbart med det jag skrev ovan. Av flera orsaker. Dels har, som jag redan antydde, en företagare rätt att anställa eller att låta bli. Det är en helt annan sak om jag som anställd skulle börja diktera vem jag kan eller inte kan jobba tillsammans med. Dels, och det var det som saken gällde då när jag skrev det du nu (felaktigt, dessutom) citerar, är situationen i ett litet företag med en heltidsanställd annorlunda än situationen i ett större företag. Där behöver personkemin fungera åtminstone någorlunda. Som jag alltså skrev.

      "Jag, t.ex., skulle inte vilja ha en anställd som lever i ett homosexuellt parförhållande. (Och knappast skulle en sådan människa heller vilja vara anställd av mig...) Det skulle helt enkelt skapa för många spänningar på arbetsplatsen, och arbetsinsatsen skulle lida. Åtminstone för min del." (4/2 2013)

      Radera
    8. Klart du har rätt att anställa vem du vill. Det var bara lustigt i sammanhanget. Men vad har personkemi gällande arbetskamrater med en människas sexualitet att göra?

      Radera
    9. Anonym 00:26. Du har tydligen, ganska noggrant till och med, läst vad jag har skrivit här på bloggen. Tror du att samarbetet skulle löpa friktionsfritt mellan mig och en person som propagerar för t.ex. samkönat äktenskap? Om inte annat skulle en hel del tid gå åt till att diskutera annat än arbetet... :)

      Radera
    10. Det finns inget som "sann liberalism" det går under benämningen anarki, var och en får göra och tänka som dom vill och man behöver inte ta hänsyn till andra, är det ett sådant samhälle som är din utopi?

      Kristian du får anställa vem du vill men om du öppet går och säger att du inte kan anställa en som är homosexuell så är det diskriminering och i tingsrätten skulle det falla under brott mot diskrimineringslagen.

      8 §
      Förbud mot diskriminering

      Ingen får diskrimineras på grund av ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller den enskilde som person. Diskriminering är förbjuden oberoende av om den grundar sig på ett faktum eller ett antagande i fråga om personen själv eller någon annan.

      Diskriminering som avses i denna lag är förutom direkt och indirekt diskriminering även trakasserier, vägran att göra rimliga anpassningar samt instruktioner eller befallningar att diskriminera.

      Radera
    11. Kristian, vem har pratat om att propagera för? Självklart blir det problem om en av dina anställda tar det som sin plikt att omvända dig. Men om vi utgår från att människan bara vill ha ett jobb och respekterar dig som arbetsgivare, så behöver väl inte blotta vetskapen om denne anställdes privatliv inverka på resultatet av hur hen utfodrar eller flår rävar? Varför skulle ni inte kunna ha en respektfull relation där ni kan prata om vardagssaker som barnen, huset, sommarstugan, båten, you name it? Religion och politik om ni vill men inte nödvändigtvis? Annars är det verkligen du som dömer ut en människa pga dennes läggning, diskriminerar om vi så vill, inte regnbågsmänniskan som förtrycker dig. Stor skillnad.

      Radera
    12. Markus. Anarki och liberalism är INTE samma sak. Givetvis anser en liberal människa att lagstiftningen ska minimeras, men lagen bör alltid finnas där som skyddsräcke kring människan och hennes rätt till liv, frihet och egendom. Således alltså då inte anarkism.

      Sedan får jag tacka dig för att du visar att jag har rätt! :) Du menar alltså, på fullt allvar, att lagen idag kan straffa en människa för en situation som kanske kan uppkomma? Då börjar vi nog vara ganska nära Orwells 1984 som ju nog väl ganska långt är fascism i sin mest brutala form...

      Radera
    13. Anonym 11:24. När ett företag ska anställa och sätter in en annons i tidningen kan, ska och får inte företaget begränsa "startfältet" genom att skriva t.ex. "Öppet homosexuella göre sig inte besvär". I sådana fall gäller kompetens och utbildning och endast kompetens och utbildning. När jag, som företagare med en (1) heltidsanställd ska anställa handplockar jag den person som jag vill ha. Då står det mig fritt att välja enligt precis vilka kriterier jag vill. Jag vill att min arbetsplats ska vara en oas fri från otrevligheter så långt det bara är möjligt. Därför blir, förutom kompetensen, också personliga egenskaper och värderingar viktiga. Jag skulle t.ex. aldrig anställa en militant feminist, en dito vegan, en kommunist eller en fascist. Och nej, knappast heller en människa som lever i ett homosexuellt parförhållande. Om jag visste om det, vill säga. Det är inget jag uttryckligen skulle fråga om. Men, å andra sidan, eftersom jag handplockar mina anställda väljer jag endast sådana som jag känner till ganska bra på förhand.

      Denna frihet har jag som företagare, och om någon tar denna frihet av mig tror jag inte att jag ids anställa någon. Så enkelt är det.

      Radera
    14. Du har så fel som du kan ha, Lagen förbjuder diskriminering, det är väl inget konstigt med det? Är det Orwellianskt att bestraffa diskriminering av människor? Så du är av den åsikten att folk skall få diskriminera hur dom vill utan att lagen säger något som helst om hur man får och inte får behandla människor?

      Radera
    15. Markus. Lagen ska försvara människors rätt till liv, frihet och egendom. Så ja, lagen har nog sin plats och sin talan. Men sedan måste vi komma ihåg att det finns goda lagar och dåliga lagar. Den värsta fasciststat - som alla är överens om att är en fasciststat - har också lagar som konstituerar och cementerar denna fascism. I en sådan fasciststat blir ofta oskyldiga straffade. För att lagen säger att de har gjort fel. Eller ännu värre: ÄR fel.

      Radera
    16. Det är ju samma sak som att säga att man inte vill anställa kvinnor för att...vill inte anställa mörkhyade för att....vill inte anställa långhåriga för att...

      Och du säger ju själv: "knappast heller en människa som lever i ett homosexuellt parförhållande. Om jag visste om det, vill säga."

      Så vad spelar det för roll då?

      Jag håller helt med dig att man skall som företagare få anställa den man vill, sedan kan man fundera på vilka saker som är relevanta, kan man inte vara en bra minkflåare fastän man är en homosexuell kommunist, är det någon egenskap däri som gör en till sämre arbetare?

      Så det är inte din rättighet att anställa den du vill som jag vill begränsa utan jag vill att alla skall ha samma rättighet och framförallt möjlighet till jobbet utan att arbetsgivaren grupperar människor på basen av helt irrelevanta saker.

      Radera
    17. Markus. Problemet är att du inte kan få det andra utan att göra det första. Jag kommer, inom kort, in på detta i en ny text. Det här for kanske lite utanför denna tråds ämne, men det är ändå intressant, relevant och synnerligen aktuellt.

      Radera
  4. Ja du Kristian kalla kårar får man, ersätt ordet fascism med religion i det stycke du skrev..

    "Vad ÄR den då? Vad handlar fascismen ytterst om? Fascismen handlar ytterst om tvång. Om likriktning, totalitarism, kontroll och förföljelse av allt och alla som motsätter sig fascismens maktanspråk och tolkningsföreträde. Dessa må sedan vara liberaler eller konservativa. Blåa, röda eller gröna.

    Religion=Fascism

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:41. Det du säger stämmer nog i vissa fall. Som t.ex. här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkets_tempel När vi talar kristendom och det svenska riket så fanns det definitivt fascistiska drag på 16- och 1700-talen.

      Men överlag och idag? Nej.

      Radera
  5. Erik Wikström26 maj 2015 kl. 21:11

    Några artiklar på engelska angående vad som är på kommande...:(
    http://www.foxnews.com/opinion/2015/05/15/call-it-gender-fluidity-schools-to-teach-kids-there-s-no-such-thing-as-boys-or-girls.html
    http://www.nationalreview.com/article/418801/tolerant-jeweler-who-harbored-impure-opinion-same-sex-marriage-charles-c-w-cooke

    SvaraRadera
  6. Foxnews, källan till sanning 😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Döm inte hunden efter (din uppfattning om) håren! Det att du menar att källan inte är vederhäftig är inget argument.

      Radera
    2. Min uppfattning spelar ingen roll, jag vill bara att folk skall vara medvetna att foxnews är konservativ så då är förstås vinklingen därefter, precis på samma sätt att då jag läser om pälsnäringen från de grönas medlemstidning så är vinklingen därefter. Vad som är rätt elle fel, sant eller falskt får ju var och en själv fundera på men det vore bra om man visste vilken agenda tidningen har när man läser artilar så man inte sväljer allt bara sådär.

      Radera
  7. Erik Wikström26 maj 2015 kl. 23:20

    Och varför inte ? Likaväl som det bland tv7's utbud kan hittas pärlor... Läs först och avfärda sedan ! Tänkte lite lätta upp med ngt vettigt mot alla dessa dåliga och dystra nyheter :) Ett stycke ur "Främlingarnas hemliv" av Johannes Bäck :

    Bön för alla skolor och läroanstalter.
    Herre Jesus Kristus ! Du, som själv är ett ljus, uti vilket intet mörker finnes, Du vill även upplysa oss människor, som genom synder, otro och vantro hava blivit så djupt förmörkade. Därför har Du kommit hit ned till jorden och därför har Du även grundat ett rike, som är ljusets och sanningens rike, samt inom detsamma vidtagit alla åtgärder, som kunna tjäna till mörkrets avlägsnande och ljusets spridande. Du har nämligen icke allenast givit oss Ditt ord och Dina sakrament, vilka nu förvaltas inom Din kyrka, utan även där upprättat särskilda anstalter, där vi ända från barndomen bliva undervisade i alla goda och nyttiga kunskaper, vilka äro grundade på Ditt eviga sanningsord och därför kunna upplysa vårt förstånd. För denna stora nåd tacka vi Dig nu , men bedja tillika att Du allt fortfarande ville upprätthålla samt med Din Ande leda och regera och med Din välsignelse omfatta det Du själv grundat. Ja,välsigna, Herre Jesus alla skolor och läroanstalter. Tag dem uti Ditt särskilda hägn med alla deras lärare och elever. Utrusta lärarna med sann kristlig tro, levande gudsfruktan, oklanderlig dygd, nit och skicklighet, samt eleverna med alla de egenskaper,vilka äro erforderliga för den, som vill bliva en nyttig medlem i kyrkan och staten. Bevara oss i nåd för sådana skolor, som äro härdar för gudsförgätenhet, otro, förnekelse och osedlighet; de äro nämligen icke av Dig, utan av vår vedersakare djävulen. Vi vilja, o Herre, icke hava honom, utan Dig och Din Helige Ande till våra skolors styresman. Djävulen försöker visst dessa tider driva Dig ut ifrån skolan och lärdomsanstalterna; och i stället för Ditt ords sanning, som han förklarar gammalmodig, vill han införa lögn, men låt det, Herre Jesus, icke lyckas honom. Gör det för alla skolans sanna vänner mer och mer klart, att sann kristendom och grundlig vetenskaplighet komma lika väl överens, som ytliga kunskaper och fräck förnekelse. Ännu en gång bedja vi: tag, Herre Jesus, hand om skolan ! Vi anbefalla den Dig som såsom en ögonsten. Låt den alltid vara Din skyddsling, Din älsklingsdotter. Skydda och beskydda den för alla menliga inflytanden, och giv att den alltid måtte inse och uppnå sin bestämmelse. Hör oss, mildaste Jesus, för Din eviga kärleks skull ! Amen.

    SvaraRadera
  8. Erik, sagornas tid är som tur förbi i våra skolor. Det hjälper inte med religiösa skolböner när våra skolor skall lära barn kritisk tänkande, sunt förnuft och fakta baserat på vetenskap.

    Vi ser ju hur världen ser ut i länder utan skolor, ungarna blir itutade fantasier och de lever sina liv i religiöst falsarium. Tacka och lov att vi får leva i ett religiöst fritt land med en bra utbildning för våra barn.

    Du skriver "levande gudsfruktan", varför i fridens namn måste man vara rädd sin gud?

    Här är en länk Erik, du som gillar religiösa artiklar. Det är kanske sånt vi borde lära våra barn ;)

    http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/05/26/mucahid-cihad-han-muslim-televangelist-turkey-masturbation-istimna_n_7440122.html

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erik Wikström28 maj 2015 kl. 22:18

      Varför man "måste" vara rädd för sin Gud, jag har bifogat denna text här på bloggen tidigare men den tål att upprepas !
      Luk. 12:4-7

      4. Men jag säger eder, mina vänner: Frukten icke för dem som väl kunna dräpa kroppen, men sedan icke hava makt att göra något mer.
      Matt. 10:28 f. 1 Petr. 3:14.
      Jesus undervisar sina lärjungar. Han har talat om fariséernas falskhet, som dock skulle bli uppenbar. Han har uppmanat lärjungarna att akta sig för att följa dem i deras falska lära. Det är inte farligt att tala och handla emot deras föreskrifter. De kan bara döda kroppen - vilket Jesus med många efterföljare skulle komma att erfara. Den som inte följer deras lära, utan håller sig till Jesu evangelium, blir bevarad till själen och får sin kropp tillbaka hel i den eviga världen.

      5. Jag vill lära er, vem I skolen frukta: frukten honom som har makt att, sedan han har dräpt, också kasta i Gehenna. Ja, jag säger eder: Honom skolen I frukta.
      Onda människors makt att dräpa kroppen är egentligen skenbar. Ytterst sett är det Gud själv som bestämmer över människans jordiska livs längd. När han låter människor döda, är det han som gör det. Job. 1:21. Luk. 12:20.
      Och för att kasta någon i den eviga elden krävs det domsmakt. Bara Gud har denna makt, inte djävulen. Men Gud har gett den vidare åt sin Son. Joh. 5:27. Upp. 1:18. Matt. 28:18. Endast Sonen har rätt och makt att sända människor till helvetet. Honom skall vi därför frukta och älska som Gud själv. Ps. 2:12. Han låter domen falla över de ohörsamma redan vid evangeliets predikan och fastställer den på den yttersta dagen. Jesus var i allmänhet sparsam med att nämna sig själv i sådana sammanhang. Ofta använde han omskrivningen 'Människosonen'.

      Läste faktiskt länken men detdär kan man väl inte kalla religiöst ?
      Det var ju enbart människosvammel utan grund i skriften !
      Vad säger du om detta då ? Helt okej att det går till på detta vis i skolorna ? http://www.morgonbladet.nu/news.php?name=2015102057

      Radera
  9. Amen. Herre Jesus. Ske Din vilja Helige Fader I Jesu Namn. Amen Ja Amen.
    skrivare u f

    SvaraRadera
  10. Erik, "Endast Sonen har rätt och makt att sända människor till helvetet. Honom skall vi därför frukta och älska som Gud själv"

    Låter som en avancerad form av sadomasochism som endast korkade hjärntvättade människor kan tro på..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:32. Ja, Sonen är den som har makt att sända människor till helvetet. Det är något som vi ALLA har förtjänat. (Se, här gäller inte människors lagar och människors måttband, utan Guds!) Men Sonen vill inte göra detta. I stället gjorde han allt för att vi ska slippa undan helvetet. Också för dig.

      Vissa gånger, i mina mörkaste stunder, brukar jag tänka att det bara är "korkade, hjärntvättade människor" som ids gå förlorade när det är fullständigt onödigt...

      Radera
    2. Här går jag omkring och tycker att det är en självklarhet att vi inte ska ha dödsstraff, inte ens för de värsta sadisterna. Och du bara slänger ur dig att ALLA människor har förtjänat att brinna i ett evigt helvete... Det är en fullständigt vidrig mänskosyn som inte hjälps upp det minsta av "men Sonen vill inte göra detta". Kan du förstå hur sjukt det resonemanget ter sig?

      Radera
    3. Anonym 10:44. Dödsstraffet har vi alla inom oss från den dagen vi föddes. Du kommer en dag att dö, och det kommer jag också. (Om inte tiden tar slut före det...) Det enda botemedlet är Jesu blod. Det utgavs för att den eviga döden inte skulle ta oss.

      "Vidrig människosyn"? Säg hellre realistisk människosyn. Så missade du också det jag skrev inom parentesen i min senaste kommentar. Läs om, och läs noggrannare! :)

      Radera