torsdag 15 maj 2014

Asiaa!


Vihdoinkin löytyy Euroopasta poliittinen johtaja joka uskaltaa myöntää että se mitä tapahtuu, ja on tapahtunut, Ukrainassa ei ole yksin Vladimir Putinin syytä. Saksan sosiaalidemokraattien johtaja, varaliittokansleri Sigmar Gabriel, sanoi lehtihaastattelussa että Ukrainan kriisistä voidaan osittain syyttää EU:ta. Hän jatkaa ettei ollut viisasta antaa Ukrainalle sellaista kuvaa, että sen oli tehtävä valinta EU:n ja Venäjän välillä.

Ukraina on aina ollut jakautunut maa, ja maan länsiosat ovat aina haikailleet lännen perään, siinä kun itäosat ovat olleet enemmän venäjämielisiä. Vaikka poliittinen elämä Ukrainassa aina on ollut jokseenkin epävakaista, ja johtajat ovat toinen toisensa perässä joutuneet epäsuosioon lahjuhsten ottamisesta, toisen ryhmän suosimisesta jne, niin jonkinlainen tasapaino on aina jollain tavalla säilynyt. Mutta nyt kevättalvella tämä kaikki muuttui. Syy on länsimediassa aina vyöritetty Vladimir Putinin niskaan, mutta tämä saksan demareitten johtajan lausuma myönnytys voisi ehkä olla lähtökohta toisenlaiseen tulkintaan vallitsevasta tilanteesta. Tulkinta joka myös voisi sisältää avain ongelman ratkaisemiseen.

Sigmar Gabriel kuitenkin jatkaa ettei Venäjällä silti ole ollut oikeutta toimia niin kuin se on toiminut. Samaa voisi ehkä myöskin todeta lännen reaktioista. Tätä tilannetta on pahentanut sekä Venäjän että länsimaiden teot. Presidentti Obamakaan ei ole syytön tässä.

2 kommentarer:

  1. Sällan det bara finns en part som är orsaken då en konflikt blossar upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Sant. I detta fall finns det t.o.m. många parter som, under årens lopp, har varit med och skapat den situation som idag har flammat upp till det som sker. Det stora felet, som gjorde att detta blossade upp, var nu alltså att EU (och Ryssland från sin sida) låg på för att få Ukraina att välja sida. När så skedde (avtalet med EU) reagerade den östorienterade delen av befolkningen, varpå (den folkvalde, obs!) presidenten gjorde en helomvändning och slöt ett motsvarande avtal med Ryssland. Vilket i sin tur ledde till oroligheterna som startade hela detta elände.

      Radera