tisdag 15 oktober 2013

Antje



Svenska kyrkan får sin första kvinnliga ärkebiskop. Och jag som ”kvinnoprästmotståndare” bryr mig noll. Det är många som har ropat högt och länge om att den nya ärkebiskopen inte tror på jungfrufödelsen, att hon menar att vi ber till samma Gud (gud) som muslimerna gör och att det inte finns något helvete.

Visst är detta illa. Svenska kyrkan har valt en ärkebiskop som inte är kristen. Mycket illa, till och med. Men är det någon som blir förvånad? På riktigt? Sitä saa mitä tilaa, som finnarna säger. (Man får det man beställer, direkt översatt.) Om SvK skulle ha valt en kristen biskop, en som säger JA! och AMEN! till hela trosbekännelsen utan att ha fingrarna i kors bakom ryggen – då skulle jag ha blivit förvånad.

Men visst är det illa att världens (till medlemsantalet) största lutherska kyrka väljer en ärkebiskop som inte är kristen. Men jag bryr mig som sagt inte. Varför inte, kanske någon frågar. Nå, svaret är ganska enkelt: SvK är tyvärr förlorad, och har varit det redan före detta. Detta elände gör egentligen varken till eller från. Tyvärr. Att en avfallen kyrka väljer en avfallen ärkebiskop är egentligen ingen nyhet. Inte ens fastän hon råkar vara kvinna. Eller kanske rättare sagt: Speciellt inte som hon är kvinna. 

Och ännu på tal om den nya ärkebiskopens kön: Före valet konstaterades att könet inte har någon betydelse, varför den nya ärkebiskopen ska vara en kvinna. Logiskt, eller hur?   

4 kommentarer:

  1. Kristian,
    En nägot överraskande kommentar till Antje,"jag bryr mej noll","men jag bryr mej inte som sagt".Paulus säjer;"om en lem lider,så lider alla lemmarna"1 Kor:20-26.
    En mycket sorglig utveckling inom SVK som pågått under många år,en utveckling som varit förutsägbar som nu har manifesterat sig i ÄB valet med fräckt förnekande av de omistliga kristna trossatserna.
    Är man egentligen så långt efter i den finska Evangelisk-Lutherska kyrkan?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Det är nyheten jag inte bryr mig om. Eller rättare sagt: Inte blir upprörd av. Skulle det vara fråga om en kristen kyrka skulle jag givetvis bli upprörd, och garanterat ha skrivit flera texter redan om detta val. Men nu handlar det som sagt om SvK - och då vet jag inte vad som längre skulle förvåna. Men som jag skriver så är det illa, t.o.m. mycket illa att SvK väljer en icke-kristen biskop. Speciellt för dem som ska leva med och i detta elände.

      Radera
  2. Kristian bryr sig noll - men bloggar om det under rubriken "Nära mitt hjärta"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Jag hade en sak att säga, och denna gåang sade jag den på detta sätt. Du missade tydligen poängen.

      Radera